Thursday, 12 April 2012

IKAN TENGGIRI SINGGANG @ ASAM REBUS


Nama tak sama tapi serupa jugak!. Ada macam-macam version asam rebus ni..This time letak lengkuas. Kalau perut tahan, tambah le cili padi bagi kick sikit! Kalau ikut perut Ju ni, Ju suka pedas giler tapi aa orang kat rumah tak boleh makan pedas. Takkan le nak masak sampai 2 resepi yang sama kan.. kan.. kan.. Itulah pengorbanan namanya... hik hik hik..
Macam biasa will update the recipe later...


ASAM TENGGIRI SINGGANG BERLENGKUAS

Bhan-bahan:

Ikan tenggiri (byk ikut suka)

Bawang merah
Bawang putih
Halia 1 inci
Lengkuas 1 inci
Cili padi (ikut rasa)
* di blender

1 Kiub ikan bilis
Asam keping

Serai - titik
Bendi
Tomato

Cara-cara:


  • Masukkan ikan yang telah dibersihkan dalam periuk.
  • Masukkan bahan blender, serai, kiub ikan bilis & asam keping.
  • Masakkan atas api sederhana.
  • Perasakan.
  • masukkan bendi dan tomato.
  • Siap untuk dimakan.



No comments:

Post a Comment