Menu jumpa dalam majalah RASA lama dulu. Rasanya resepi kerabat diraja Negeri Sembilan. Den memang suka lauk pauk minang. Lagi podeh lagi sodap! Cer le try.
AYAM MASAK LEMAK CILI PADI BERSAMA DAUN LIMAU PURUT
Bahannya:-
- Ayam sekor - dipotong kecil
- Cili padi kuantiti ikut suka.. (Ju campur dengan cili merah.. al maklumka ada org x boleh nak makan pedas sgt)
- Ibu kunyit
- 4 batang serai dititik
- Santan dari sebiji kelapa
- 5 - 6 helai daun limau purut
Caranya:-
- Ibu kunyit dan cili padi dikisar hingga halus.
- Masukkan dalam periuk ayam bersama bahan kisar dan serai.
- Masak hingga air ayam kecut dan air ayam kering sikit
- Masukkan santan dan daun limau purut.
- Perasakan.
- Siap!
No comments:
Post a Comment