Sebenarnya ini kisah kesinambungan cerita ku terembat banboo steamer aritu.. Tak sabor nak buat acara pecah dara bamboo steamer ku ini. Dan kebetulan pulak nak bagi sikit goodies pada client kami. Stok cheese ada dalam peti es. Ku teruskan projek ni. Excitednya lebih pada nak merasmikan steamer tu..
Resepi apat dari blog kak yatie. Ta[i entah macamana macam lambat lak nak masak kek ni. Too moist also... Tak tau le apa salahnya. Yang penting memang meletop! Kalari dia jugak meletop you!!!!! Heeeeee.. Dah tertelan, nak buat camna....
Resepi Ju kopipes dari kak Yatie. Time kasih banyak ye kak...
Kek Lapis Kukus Cream Cheese (loyang 8x8x3inci)
BAHAN A
BAHAN A
- 250 gm cream cheese
- 60 gm gula halus
- 1 biji telur
- 1 sudu besar air
- 1 sudu besar tpng gandum
- Pukul cream cheese bersama dngn gula hingga sebati.
- Masukkan telur diikuti dngn air dan tepung gandum. Pukul lagi dan gaul sebati.
- Biarkan sebentar.
- 2 biji telur
- 1 cwn gula halus
- 1 sk vanilla
- sedikit garam
- 1/2 cwn air panas didih
- 1/2 cwn cwn susu segar/cair
- 1/2 cwn minyak jagung/masak
- 1 cwn tpng gandum*
- 3 sudu besar sebuk koko*
- 1 sudu kecil baking soda*
- 1/2 sudu kecil baking powder*(* bahan2 perlu diayak dulu)
- Pkl telur didalam bekas lain bersama gula sehingga kembang.
- Setelah kembang masukkan vanilla dan garam.
- Masukkan air panas,susu dan minyak.
- Setelah itu masukkan tpng gandum,b.soda, b. powder dan serbuk koko yg telah diayak dan gaul sebati.
- Biarkan sebentar dan bahagi pada 2 bahagian. Bahagikan pada 2 bahagian.
- Panaskan kukusan dan balut dengan kain penutupnya. Guna api sederhana je.
- Sapukan sedikit minyak/mentega di sekeliling loyang dan alas dngn kertas minyak.
- Tuang adunan coklat, tutup loyang dngn aluminium foil dan kukus selama 15-20 minit. (Ju kukus lebih dari 20 minit)
- Buka aluminium foil dan tuang adunan cream cheese diatasnya, tutup semula guna aluminium foil dan kukus selama 15 minit. (Ju kukus 20 minit)
- Setelah itu tuang lagi adunan coklat selebihnya, tutup lagi guna aluminium foil dan kukus lagi selama 20 minit. (Ju kukus lebih dari 20 minit)
- Setelah benar2 sejuk, boleh potong dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment