Wednesday, 11 July 2012

TEMPOYAK UDANG

Seminggu je lagi nak masuk ke bulan Ramadhan... Niat dihati nak membedal deghoyan tapi sampai ke la ni tak sompek-sompek nak beli.. SIL ada kasi tempoyak sikit & some from my auntie yang tak berusik. Orang kat umah ni takde yang minat tempoyak. Ju sorang je... Nak buat malas. Since mak aa datang, Ju buat le.... lepas le jugak ngidam ni ha... :)
Memang sedap!!!


Bahannya:-


  • Udang basah
  • 2 ulas bawangnputih
  • 4 ulas bawang merah
  • 1 inci kunyit hidup
  • 8 batang cili padi (ikut suka)
  • 1 batang serai (dititik)
  • 3 senduk kecil tempoyak
  • Santan (Ju pakai santan kotak kecil. Tak sampai sekotak)
  • 2 helai daun kunyit (hiris halus)

Caranya:-

  1. Udang dibersihkan. Buang semua kulit. Basuh & toskan.
  2. Baang-bawang, kunyit hidup & cili api dikisar halus bersama sikit air.
  3. Masukkan bahan kisar dalam periuk. Jerangkan sampai cili masak. 
  4. Bila pekat, masukkan santan, tempoyak & serai. Pastikan api kecik.
  5. Renehkan. Perasakan. Yang ni ikut tekak masing-masing.
  6. Masukkan udang.
  7. Last sekali masukkan daun kunyit.
  8. Siap!

No comments:

Post a Comment