Memang sedap!!!
Bahannya:-
- Udang basah
- 2 ulas bawangnputih
- 4 ulas bawang merah
- 1 inci kunyit hidup
- 8 batang cili padi (ikut suka)
- 1 batang serai (dititik)
- 3 senduk kecil tempoyak
- Santan (Ju pakai santan kotak kecil. Tak sampai sekotak)
- 2 helai daun kunyit (hiris halus)
Caranya:-
- Udang dibersihkan. Buang semua kulit. Basuh & toskan.
- Baang-bawang, kunyit hidup & cili api dikisar halus bersama sikit air.
- Masukkan bahan kisar dalam periuk. Jerangkan sampai cili masak.
- Bila pekat, masukkan santan, tempoyak & serai. Pastikan api kecik.
- Renehkan. Perasakan. Yang ni ikut tekak masing-masing.
- Masukkan udang.
- Last sekali masukkan daun kunyit.
- Siap!
No comments:
Post a Comment