Bahannya:-
- 4batang cili merah
- 8 batang vili padi (tambah kalau nak lagi meletop!)
- 1 biji bawang merah
- 1 ibu jari belacan (sukatan ikut jati Ju yang montel ni ek..)
- 2 biji tomato sedang
Caranya:-
- Letak 1 sudu makan minyak dalam kuali.
- Cili merah dipatah-patahkan.
- Masukkan cili merah, cili padi & baang dalam kuali.
- Bila dah layu, keluarkan.
- Bakar pulak belacan dalam kuali yang sama. Belacan dihancurkan pakai sudip. Sentiasa tengok-tengokkan belacan, sambil dibalik-balikkan. Kang dah hangit 1 sen pun tak guna!!!
- Tumbuk cili- cili & bawang. Masukkan tomato & belacan. Tumbuk sekali.
- Belacan jangan letak syma terus. Letak le sikit-sikit dulu. Ada belacan yang kuat masinnya. Kang dah masin payah nak adjust. Ju tambah sikit serbuk perasa & gula.
- Kalau kurang masam, tambah le tomato lagi.... Ikut tekak masing-masing le kan...
- Siap!
No comments:
Post a Comment