Wednesday, 11 July 2012

SAMBAL BELACAN TOMATO


Bahannya:-


  • 4batang cili merah
  • 8 batang vili padi (tambah kalau nak lagi meletop!)
  • 1 biji bawang merah 
  • 1 ibu jari belacan (sukatan ikut jati Ju yang montel ni ek..)
  • 2 biji tomato sedang
Caranya:-

  1. Letak 1 sudu makan minyak dalam kuali.
  2. Cili merah dipatah-patahkan.
  3. Masukkan cili merah, cili padi & baang dalam kuali.
  4. Bila dah layu, keluarkan.
  5. Bakar pulak belacan dalam kuali yang sama. Belacan dihancurkan pakai sudip. Sentiasa tengok-tengokkan belacan, sambil dibalik-balikkan. Kang dah hangit 1 sen pun tak guna!!! 
  6. Tumbuk cili- cili & bawang. Masukkan tomato & belacan. Tumbuk sekali. 
  7. Belacan jangan letak syma terus. Letak le sikit-sikit dulu. Ada belacan yang kuat masinnya. Kang dah masin payah nak adjust. Ju tambah sikit serbuk perasa & gula. 
  8. Kalau kurang masam, tambah le tomato lagi.... Ikut tekak masing-masing le kan...
  9. Siap!

No comments:

Post a Comment