Monday, 9 July 2012

ASAM PEDAS MAK SIRA..

Moodku mengganasss... heeeee... sementara mood ntah dari mana datang ni... baek buat apa yang patut... siap buat sambal belacan bertomato tu!!!! Makan dengan asam pedas, memang meletop! Ada pulak ikan masin.... haaaaaaaa... meleleh tak ayaq lioq??? :D


ASAM PEDAS MAK SIRA

Bahannya:-

  • 4 ketul Ikan tenggiri, parang, ikut suka
  • 5 ulas bawang putih *
  • 7 ulas bawang merah *
  • 1 inci ibu kunyit *
  • 15 bji lada hitam * ( * tumbuk lumat)
  • 1 inci belacan
  • 2 senduk cili kering kisar
  • 1 batang serai (titik)
  • 1 susu kecil serbuk ikan bilis
  • asam jawa
  • 2 biji tomato
  • Terung atau bendi

Caranya:-
  1. Tumis bahan kisar hingga hampir garing. 
  2. Masukkan belacan dan tumis lagi.
  3. Masukkan cili kisar, serbuk ikan bilis dan serai. Tumis hingga garing.
  4. Masukkan sebiji tomato dipotong baji (wedges). Masak hingga layu.
  5. Masukkan air asam jawa.
  6. Masukkan ikan. Tambahkan air.
  7. Renehkan. Perasakan
  8. Masukkan sayur.
  9. Siap!
  1. Petua org tuakalau nak lagi sedap - Bila dah masak. Kecilkan api. Biarkan mereneh.



No comments:

Post a Comment