Friday, 18 May 2012

TWICE BAKED POTATOES

Dah lama kentang tu dalam simpanan. Better buat something before tumbuh anak pokok kentang kat situ! Dan hasil dari mood puting beliung ni, maka......... jeng jeng jeeeeeeeeng.....

Memang mabeles!! Even termasin sikit la pulak. Next time kena watchout bila tuang garam tu!!

TWICE BAKED POTATOES

Bahan-bahan:-


  • 4/5 biji kentang russet
  • 2 sudu besar majerin *
  • 2/3 sudu besar susu *
  • 2 sudu besar sour cream *
  • garam (buh sikit dulu ek) *
  • serbuk lada hitam *
  • Brokoli. (Masak sekejap brokoli dalam air mendidih. Toskan. Jangan sampai bonyok pulak) *
  • Sosej (panaskan air hingga mendidih. masukkan sosej. Tutup api. Biar dalam 8 minit. Toskan). *
  • 1/2 cawan cheddar cheese.*
  • Lagi cheddar cheese untuk topping.

Caranya:-

  1. Basuh bersih kentang. Lap kering.
  2. Letak atas baking pan. Drizzle dengan olive oil. Tabur kan garam. Gaul rata.
  3. Bakar 210'c dalam 45 minit.
  4. Keluarkan dari oven. Tunggu sejuk sikit. Turunkan temperature oven ke 180'c
  5. Belah 2. Korek isi kentang tapi jangan sampai kena kulit. 
  6. Campurkan semua bahan bertanda *. Blend guna hand mixer till smooth.
  7. Perasakan. (actually kuantiti bahan-bahan tu ikut suka kita... kita yang nak menelannya!)
  8. Scoopkan balik masuk dalam kulit kentang tadi. taburkan cheddar cheese lagi kat atas.
  9. Bakar 180'c sampai cheese cair.
  10. Siap! Sedaaaaaap... wa cakap lu!!!!!



keadaannya sebelum kena bakar...


Atas dia tu Ju makeup sikit. Ju letak le sosej & daun bawang yang Ju dadu. Kata nak jadik model kan.. Kena la cantek!

No comments:

Post a Comment