Wednesday, 21 March 2012

DINNER WHEN THE MOOD NOT REALLY STRIKES........

Sedih benor tgk lauk ni....cer tengok! Cer tengok! 1st menu - Singgang Cili Padi... Since it wa nearly maghrib, takde siapa nak ke kedai. Kalau ada bendi sedap jugak. Walau ghopa haru tapi rasa mabeles..


SINGGANG CILI PADI

Bahan-bahan:-

Ikan tenggiri

Tumbuk lumat:
6 biji cili padi
1 inci ibu kunyit

Serai - di titik

Kiub ikan bilis KNORR

Air asam jawa
Air (agak-agak)
Cara-cara:-

Masukkan semua bahan dalam periuk. Masak dan perasakan. Bila ikan masak. Perlahankan api dan renehkan. Ini untuk memastikan rasanya meresap kat ikan tu.


2nd menu - Improvised suka hati. In the recipe, dia kata letak cili padi tapi sian la pulak en. suami yang tak boleh nak makan pedas. Menu 2 in 1. Bila mood haru biru ni, kalau boleh nak masak all in 1 je... kan... kan....


AYAM REMPAH BERKICAP

Bahan-bahan:-

Ayam (potong ikut suka)
3 bawang putih *
5 bawang merah *
1/2 inci halia *
5 biji cili merah *
3 biji cili hijau *
3 biji cili padi (pasal orang kat umah tak leh makan pedas sangat. Nak pedas, tambahkan je) * 
(* - di blend)
1/2 sudu besar serbuk ketumbar
1/2 sudu kecil serbuk jintan putih
1/2 sudu teh serbuk jintan manis
1/2 cawan air
air asam 
kicap manis
secekak kacang buncis

Cara-cara:-
  1. Ayam dilumur serbuk kunyit dan garam sikit. Goreng jangan garing. Toskan.
  2. Tumis bahan blend sampai garing. Masukkan rempah-rempah. Tumis sampai wangi. 
  3. Maukkan air. Biar pecah minyak. Masukkan kacang buncis dan ayam. maukkan kicap manis. Perasakan.
  4. masakkan seketika. Siap untuk dihidang


No comments:

Post a Comment