Saturday, 24 March 2012

ASAM REBUS & TERUNG BERLADO IKAN KERING

Cooked lunch at 4pm... hehe.. dah nak masuk dinner dah pun... At least I had the gut to cook k... Apa- apa pun alhamdulillah.....

Asam rebus ni MIL punya recipe. Kalau kita panggil asam pedas, MIL panggil am tumis, meaning all the bumbu kena tumis garing. Asam rebus ni a kind of am pedas tapi rebus kan je... Tak payah nak tumis bagai. Senang koje. Tak payah nak menunggu menumis. Suma humban kat dalam periuk, on the heat. Biorkan je... Orang kata kalu nak lagi sodap, bila dah maak tu, kecilkan api. Let it simmer for a while... Lagi sebati.... Nak nak kalu ada ikan masin & sambal belacan.... waduh! Waduh!! Smiley


ASAM REBUS IBU MERTUAKU

Bahan-bahan:

Ikan (ikut suka)

8 biji lada hitam *
1 inci ibu kunyit *
5 biji bawang merah *
(* - ditumbuk)
cili kering kisar
asam jawa
1 kiub ikan bilis
1 batang serai - dititik
Bendi
Cara-cara:

Masukkan ikan, bahan tumbuk, air asam air dalam periuk. Tambahkan air.
masukkan cili kering kisar, serai, kiub ikan bilis.
Jerang atas api sampai mendidih. Masukkan bendi.Perasakan


Terung berlado udang kering ni recipe asal dr kak jee. Memang mabeles!!!! Tengok kat sini.. Ramai dah try... Tq kak jee for the lebeli recipe.. mmmuahhh!!! Smiley


TERUNG BERLADO UDANG KERING

Sumber: dapur kak jee

Ju kopipes jerr...

BAHAN2NYA:

6 terung pendek ( batang ke biji hah)
cili merah dan cili api (ikut suka)
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
setengah cawan udang kering (dicuci dan tos)
minyak

CARANYA:

Terung dibelah dua. Kemudian digoreng atau bakar setengah masak. Kalau goreng, guna sikit jer minyak. Kemudian tepikan. Goreng udang kering hingga garing atau ranggup guna api sederhana. Tepikan. Tumbuk cili merah/cili api, bawang besar dan bawang putih.
Tumis dalam minyak sama goreng udang tadi. Bila dah naik bau dan garing, masukkan terung. Golek2 sampai rata selama kira-kira lima minit. Pastu sebelum tutup api,  taburkan udang kering yang digoreng tadi dan gaul rata.
Oh ya lupa lak. Bubuh sikit jer garam sebab udang kering kan dah masin. Kalau tak guna pak ji, bubuhlah gula sikit. 

No comments:

Post a Comment