Memang sedap sesangat.. Kids pun suka...
Ayam digoreng embal. I don't deep fry instead shallow fried using non stick pan. Rasanya lagi sedap kot ikut method ni... My taste le, orang lain, lain tastenya....
Wallaa!!!!
AYAM MASAK IJO (sorry ek... saja tukau nama.. heheh)
Macam biasa, ju kopipes je..
Bahan :
- 1 ekor ayam - dibasuh & tuskan
- 3 biji kentang - di kupas kulit, belah dua dan potong serong * Kak Yati tambah, Mas pun (x letak - terlupa)
- 4 batang serai - diketuk
- 1 labu bawang besar - dihiris kasar
- 5 biji limau kasturi - diambil jusnya (pakai asam jawa jer. limau ilek)
- 1 cawan minyak masak
- 1 sudu teh serbuk kunyit
- Garam dan sedikit gula
- 5 biji cili hijau
- 20 biji cili api hijau
- 5 ulas bawang merah
- 1 labu bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 2 inci halia
- sedikit belacan
- Gaulkan ayam dgn garam dan kunyit. Gorengkan sehingga masak.
- Gorengkan pula kentang sehingga masak dan ketepikan.
- Tumiskan bahan yang dikisar dan serai sehingga wangi dan pecah minyak.
- Masukkan ayam, bawang besar, garam dan sedikit gula. Kemudian kacau rata.
- Padamkan api dan tuangkan jus limau kasturi.
- Sekiranya rasa dah ok, bolehlah angkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment