Tuesday, 19 June 2012

IKAN BERSAMBAL

Kalau nak buat sambal, pakai cili hidup lagi sedap dari cili kering sebenarnya. Sapa setuju? Angkat kaki!!!! Itu pendapat tekak Ju jerr....


IKAN BERSAMBAL

Bahan-bahannya:-

  1. Ikan. (apa-apa ikan pun boleh.. jangan ikan jaws dah le)..
  2. 2 ulas bawang putih *
  3. 2 biji bawang besar *
  4. 5 biji cili hijau *
  5. 5 biji cili merah *
  6. 8 biji cili padi *  
  7. 1 inci ibu kunyit * ( *diblender)

Caranya:-

  1. Ayam digoreng garing.
  2. Tumiskan bahan yang diblender tadi.
  3. Tumis sampai garing.
  4. Perasakan dengan garam & gula.
  5. Siap!

Achaner??? Senang kan?? Tapi yang nak kena tunggu sampai dia garing je atau pecah minyak. jangan tinggalkan , kang pahit la pulak pasal hangit... Selamat menjamu selera..





No comments:

Post a Comment