AYAM PEDAS KICAP MADU KARAPULAI
BAHAN BAHAN
- 1 ekor ayam dipotong 14 bahagian
- 1 bawang besar di hiris2 nipis
- 3 tangkai daun kari
- 2 biji buah tomato dibelah 4 setiap satunya
- 10 ulas bawang merah dikisar
- 6 ulas bawang putih dikisar
- 1 inci halia dikisar
- 2 sudu besar cili kering kisar
- 1 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar madu
- 1 sudu besar gula
- Garam secukup rasa
- Sedikit serbuk kunyit
CARA MEMBUATNYA
- Lumurkan potongan ayam dengan serbuk kunyit dan sedikit garam sehingga rata dan gorengkan seperti biasa sehingga garing. Angkat & toskan
- Dengan sedikit lebihan minyak tadi, tumiskan bawang besar & daun kari sehingga agak layu, baru dimasukkan pula bahan2 kisar seperti bawang merah, bawang putih, halia & cili kering dan kacau2kan sehingga agak garing & naik aromanya
- Masukkan sos tiram dan madu, kacau2kan lagi diikuti dengan sedikit garam dan gula, kacau lagi
- Apabila kuah sudah pekat, masukkan ayam goreng tadi dan kacau2kan biar sebati dengan kuahnya
- Terakhir baru masukkan buah tomato dan kacau2kan lagi
- Apabila sudah nampak sebati bolehlah ditutup api & sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment