Dah bertahun kat dalam folder. Tak upload-upload lagi... Menu entah bilanya.. Layan je la ek... Recipi from cooking bloggers tersayang... TQ allssss...
bahan-bahan :
- 1/2 ekor ayam (dipotong dan digoreng 1/2 masak)
- 1 sudu besar kicap pekat
- 2 sudu besar kicap manis
- 1 sudu besar sos tomato
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar sos lada hitam - optional
- 1 sudu makan cili giling
- 1 sk lada hitam (ditumbuk halus)
- 1 sk serbuk jintan putih
- Rempah tumis (bunga lawang, cengkih, kayu manis, pelaga)
- hirisan daun sup secukupnya
- sedikit garam
Bahan-bahan Kisar :
- 1 labu bawang besar
- 3 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 batang serai
- 1 inci halia
- 1/2 inci lengkuas (stok xde.. kalau ada sedap nih!!)
Cara-cara :
- Sediakan minyak secukupnya di dalam kuali. Tumis rempah dan bahan-bahan kisar hingga terbit bau. Kemudian masukkan pula cili giling dan tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan kicap pekat, sos tiram dan sos tomato. Barulah dimasukkan ayam yg digoreng 1/2 masak tadi. Jangan lupa tambahkan air secukupnya. Kacau hingga mendidih.
- Masukkan lada hitam, serbuk jintan putih, sos lada hitam, kicap manis, garam dan daun sup. Kacau lagi hingga ayam masak sempurna. (boleh tambah kicap, air dsbya mengikut citarasa sendiri)
- Hidangkan panas-panas setelah masak.
No comments:
Post a Comment