Monday 25 June 2012

SOTONG TUMIS CILI PADI


SOTONG TUMIS CILI PADI
(kopipes fr umah Hana)

Bahan-bahan

  • 500g sotong - potong ring
  • * 20-25 biji cili padi - leh campur ngan lada merah jika tk thn pedas
  • * 5 biji bwg merah
  • * 2 ulas bwg putih
  • * 2 sudu mkn ikan bilis
  • * 1/2 inci belacan bakar
  • *1/2 inci halia
  • 1 keping kecil asam keping
  • 1 biji bwg besar - dihiris
  • minyak utk menumis - lebihkan skit dr tumis biasa
  • air - jika perlu
  • garam
  • gula@perisa
Cara-cara
  • Cuci sotong n toskan.
  • Tumbuk bhn yg bertanda *. Panaskan minyak. Tumis cili hingga msk dan naik minyak.
  • Masukkan sotong, asam keping dan bwg hiris. Gaul rata. klu kering leh tmbh air skit. tp biasanya sotong akan kuarkan air. tak yah letak pon tkpe...nnti banjirr..
  • Perasakan ngan garam dan gula.jgn msk lama2 nnti sotong liat!
  • Angkat dah hidangkan.








No comments:

Post a Comment