Tuesday 19 June 2012

IKAN BERSAMBAL

Kalau nak buat sambal, pakai cili hidup lagi sedap dari cili kering sebenarnya. Sapa setuju? Angkat kaki!!!! Itu pendapat tekak Ju jerr....


IKAN BERSAMBAL

Bahan-bahannya:-

  1. Ikan. (apa-apa ikan pun boleh.. jangan ikan jaws dah le)..
  2. 2 ulas bawang putih *
  3. 2 biji bawang besar *
  4. 5 biji cili hijau *
  5. 5 biji cili merah *
  6. 8 biji cili padi *  
  7. 1 inci ibu kunyit * ( *diblender)

Caranya:-

  1. Ayam digoreng garing.
  2. Tumiskan bahan yang diblender tadi.
  3. Tumis sampai garing.
  4. Perasakan dengan garam & gula.
  5. Siap!

Achaner??? Senang kan?? Tapi yang nak kena tunggu sampai dia garing je atau pecah minyak. jangan tinggalkan , kang pahit la pulak pasal hangit... Selamat menjamu selera..





No comments:

Post a Comment