Sunday 8 April 2012

ASAM PEDAS DAGING DAN KENTANG

Menghabiskan dagingdlm fridge... Dah nak naik pucat daging tu. Jumpa the recipe in someone's blog mamafami. Mama dapat from Cik mat Gebu and Kak Jee. Nanti Ju update. WIFI buat perangai la pulak. Nak upload gambor kemain lama. Memang sedap! TQ all for this lovely resepi.


ASAM PEDAS DAGING DAN KENTANG


Bahan-bahan:- (ikut stock yang ada)

250gm daging (dihiris)
I biji kentang (belah ikut suka. Nak kecik ke besar)
Seikat daun kesum
Sebatang bunga kantan (batang ke.. kuntum ek)
Sebatang serai diketuk
4 sudu besar cili kisar
Garam & perasa
Air secukupnya

Bahan tumbuk:
5 biji bawang kecil
3 biji bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
1/2 inci ibu kunyit
1/2 sudu kecil lada hitam
1/2 inci belacan

Cara-cara:-


  1. Tumis bahan kisar hingga garing. (Jangan sampai hangus pulak. Nampak macam perang ok la tu).
  2. masukkan cili kisar dan serai yang diketuk.
  3. Masak sampai cili garing.
  4. Masukkan daging hiris. 
  5. Masukkan air & bunga kantan. Masak sampai daging empuk.
  6. Masukkan ubi kentang. Renehkan.
  7. Masukkan air asam jawa dan perasakan.
  8. Masukkan daun kesum.
  9. Siap!



No comments:

Post a Comment