Monday 21 May 2012

IKAN MASAK SAMBAL BERTOMATO

Sebelum tu, saja nak share citer... aritu masa berblog walking terbaca le ada satu statement blogger ni pasal gambar yang di upload. Maybe dia tak suka gambar tu besor-besor gamaknya.... kalau le dia tengok gambar kat blog ni, sure terbeliak bijik mata dia... Besor gadang tu!!!!! Hehehe... Al maklum le Ju ni ghabun sikit. Sedap rasanya tengok gambo besor-besor ni... Tak le terkenyit-kenyit bijik mata nak menelek gambor... Heeeeee

Bersambung citer resepi ni... Actually nak menghabiskan ikan dalam freezer. Kununnya masa beli dulu nak buat laksa. Mood tak sampai-sampai la pulak..... Bunga kantan pun naik hitam! Apa la nak jadik kan....



IKAN MASAK SAMBAL BERTOMATO

Bahan-bahan:-


  • Ikan kembung (apa-apa ikan pun no problem) - lumur dengan garam & kunyit. Digoreng garing.
  • Sebiji bawang besar *
  • 4 ulas bawang putih *
  • 10 biji lada merah *
  • 4 biji cili padi (ikut pedas mana nak!) *
  • Sebiji tomato *
  • 1 biji bawang besar (dipotong kasar atau baji)
  • 1 sudu makan sos tiram
  • garam, gula
Caranya:-

  1. Blender bahan bertanda *.
  2. Tumis bawang besar yang dipotong kasar.
  3. Masukkan bahan blender. Tumis hingga garing.
  4. Masukkan sos tiram.
  5. masukkan garam, gula & perasa.
  6. Perasakan.
  7. Letakkan atas ikan goreng. Kalu nak gaulkan dengan ikan pun boleh saja.
  8. Siap!





No comments:

Post a Comment